Home / Κόσμος / Ίντριγκες στο παλάτι της Ιορδανίας

Ίντριγκες στο παλάτι της Ιορδανίας

ΑΜΜΑΝ. Ο πρώην διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας Χαμζά Μπιν Χουσεΐν, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον του ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, δήλωσε πως δεν θα υπακούσει στον κατ’ οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Χαμζά για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό την «αποσταθεροποίηση του βασιλείου», περιόρισε τις κινήσεις του και συνέλαβε τουλάχιστον 16 ακόμη άτομα.

Ο Χαμζά, ο οποίος έχει διαταχθεί να παραμείνει στο παλάτι του στο Αμμάν, δεσμεύθηκε ότι θα αψηφήσει τις εντολές που περιορίζουν την επαφή του με τον έξω κόσμο, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Twitter. «Δεν θέλω να κάνω κινήσεις και να κλιμακώσω την ένταση τώρα, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να υπακούσω όταν μου λένε ότι δεν μπορώ να βγω έξω, να δημοσιεύσω στο Twitter ή να επικοινωνήσω με ανθρώπους, ενώ μου επιτρέπεται μόνο να δω την οικογένειά μου», δήλωσε. 
Ο πρώην διάδοχος του θρόνου, του οποίου ο τίτλος αφαιρέθηκε από τον Αμπντάλα το 2004, εξελίχθηκε σε επικριτής της μοναρχίας, κατηγορώντας την ηγεσία της Ιορδανίας για διαφθορά, νεποτισμό και αυταρχικές πρακτικές. Σε βίντεο που έστειλε στο BBC μίλησε για την «ανικανότητα που επικρατεί στη δομή της κυβέρνησής μας τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια και η οποία χειροτερεύει. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ή να εκφράσει γνώμη για οτιδήποτε χωρίς να τον εκφοβίσουν, να συλληφθεί, να παρενοχληθεί και να απειληθεί». Η κυβέρνηση της Ιορδανίας δημοσιοποίησε την υπόθεση, σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργού Αϊμάν Σαφαντί. Ο Σαφαντί είπε ότι οι συνωμότες συνεργάζονταν με ξένους παράγοντες «για την εκτέλεση ύπουλων σχεδίων με στόχο την αποσταθεροποίηση» του βασιλείου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπασέμ Αουαντάλα και ο Σαρίφ Χασάν Μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο Σαφαντί αρνήθηκε να κατονομάσει τους φερόμενους ξένους παράγοντες ή να πει ποιες ήταν οι κατηγορίες, αλλά είπε ότι οι Αρχές ενήργησαν επειδή οι φερόμενοι ως συνωμότες «μιλούσαν για χρονοδιάγραμμα». Επίσης, κατηγόρησε ότι ένα άτομο «με σχέσεις με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών» είχε προσφερθεί να φυγαδεύσει τη σύζυγο του Χαμζά με αεροπλάνο.
Οι εντάσεις στο παλάτι της Ιορδανίας έθεσαν σε διχασμό τη χώρα που παραδοσιακά θεωρείται προπύργιο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσιγκτον, οι δυνάμεις του Κόλπου, η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον Αμπντάλα και τόνισαν ότι συμμερίζονται κάθε ενέργειά του για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Πηγή

About kathimerini