Τα χρόνια πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τον τουρισμό παγκοσμίως. Τα 155 εκατομμύρια των τουριστών από την Κίνα ξόδεψαν πάνω από 250 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2019.
Όμως αυτές οι δαπάνες μειώθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η χώρα ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορά της. Τώρα, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την Κυριακή, εκατομμύρια τουρίστες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους ανά τον πλανήτη προορισμούς, ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας φιλοξενίας.
Ασφαλώς, τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν θα επιστρέψουν αμέσως στα προ πανδημίας επίπεδα, όμως οι εταιρείες, βιομηχανίες και χώρες που βασίζονται στους Κινέζους τουρίστες θα λάβουν ώθηση το 2023, σύμφωνα με το CNN.
Περίπου 12 εκατ. επιβάτες ταξίδευαν αεροπορικώς από την Κίνα κάθε μήνα το 2019, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 95% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τώρα, ο Steve Saxon, της McKinsey, προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα ανακάμψει περίπου στα 6 εκατ. άτομα τον μήνα μέχρι το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια από τους νεαρούς και εύπορους Κινέζους.
Αφότου η Κίνα ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ότι οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα δεν θα υπόκειται πλέον σε καραντίνα, από τις 8 Ιανουαρίου, οι αναζητήσεις για πτήσεις και για καταλύματα στο εξωτερικό έφθασαν αμέσως σε υψηλό τριετίας στο Trip.com.
Οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, που πέφτουν μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 27 Ιανουαρίου φέτος, έχουν αυξηθεί κατά 540% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μέση δαπάνη ανά κράτηση αυξήθηκε κατά 32%.
Οι κορυφαίοι προορισμοί βρίσκονται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκαν επίσης μεταξύ των κορυφαίων 10.
«Η ταχεία συσσώρευση καταθέσεων το περασμένο έτος δείχνει ότι τα νοικοκυριά στην Κίνα έχουν μαζέψει σημαντικές αποταμιεύσεις», σημειώνει ο Alex Loo, αναλυτής της TD Securities.
Τώρα, περιμένει τις λεγόμενες «δαπάνες εκδίκησης» (revenge spending) από τους Κινέζους καταναλωτές, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες που άνοιξαν μετά τα lockdowns του κορωνοϊού.
Αυτά είναι καλά νέα για πολλές οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία. «Εκτιμούμε ότι το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη θα ωφεληθούν περισσότερο εάν οι εισαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Κίνα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019», εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Αλλού στον πλανήτη, η Καμπότζη, ο Μαυρίκιος, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, η Μιανμάρ, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών, σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics.
Αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό έχουν διατηρήσει τους κανόνες εισόδου σχετικά χαλαρούς για τους Κινέζους τουρίστες, παρά το κύμα κρουσμάτων που σαρώνει στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες.
Η Νέα Ζηλανδία επίσης έχει άρει την απαίτηση για τεστ για τους Κινέζους επισκέπτες, οι οποίοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για τη χώρα πριν από την πανδημία.
Όμως άλλες κυβερνήσεις είναι πιο προσεκτικές. Μέχρι στιγμής, καμιά δεκαριά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, απαιτούν τεστ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη «ενθάρρυνε έντονα» τα κράτη μέλη της να απαιτήσουν αρνητικό τεστ Covid για τους επισκέπτες από την Κίνα πριν από την άφιξή τους. Η Αθήνα σκοπεύει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Ε.Ε.
Όμως, πέραν αυτών των περιορισμών, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψουν πλήρως τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς πολλοί Κινέζοι πρέπει να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους και να υποβάλουν ξανά αίτηση για βίζα.
Ο Saxon της McKinsey εκτιμά ότι τα ταξίδια από την Κίνα προς το εξωτερικό θα ανακάμψουν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμώντας ότι οι χώρες μπορεί να άρουν τους περιορισμούς γρήγορα όταν βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα. «Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκινήσει ο διεθνής τουρισμός, αλλά θα επανέλθει γρήγορα όταν συμβεί».
Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, θα εφαρμοστούν οι συστάσεις της Ε.Ε. -αρνητικά rapid τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας- για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Ειδικότερα, ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κάνει τις εξής συστάσεις:
Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα να φορούν μάσκα.
Οι Αρχές να πραγματοποιούν τυχαία τεστ στους επιβάτες πτήσεων που έρχονται από την Κίνα.
Οι Αρχές να πραγματοποιούν ελέγχους στα λύματα των αεροδρομίων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι προβληματισμοί και το στοίχημα της επιστροφής των Κινέζων τουριστών
Επιστρέφουν οι Κινέζοι τουρίστες: Ποιες χώρες θέλουν να επισκεφθούν μετά από 3 χρόνια καραντίνας
Τέλος το zero covid: Η Κίνα ανοίγει στον κόσμο από τις 8 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News