Home / Προτεινόμενα / Έρχονται διευκολύνσεις για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου

Έρχονται διευκολύνσεις για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου

Την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού το 2023 για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας για τους φορολογουμένους με ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, στόχος του οικονομικού επιτελείου και της φορολογικής διοίκησης είναι η στήριξη όσων αποπληρώνουν εγκαίρως τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, καθώς και οι ταχύτερες επιστροφές φόρων για όσους δεν έχουν χρέη. Μάλιστα, σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, φέτος καταγράφεται ρεκόρ τόσο των αιτήσεων όσο και των αιτουμένων ποσών για επιστροφές φόρων. Μάλιστα, οι επιστροφές φόρων έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τον στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός. Οπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για το επόμενο έτος, θα ενεργοποιηθεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, αφού προηγουμένως επιλυθούν διάφορα προβλήματα που υπάρχουν με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο – το οποίο θα βελτιωθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση– προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει σήμερα για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο, θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητάει εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Ο φορολογούμενος, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων – ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται.
Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
Οσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φθάνει στο ανώτατο όριο, με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για ένα μήνα.

Φορολογική ενημερότητα
Βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας για τους φορολογουμένους με ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Συγκεκριμένα, μειώνεται το ποσό που θα παρακρατεί η εφορία επί των χρημάτων που εισπράττουν οι φορολογούμενοι εφόσον πρόκειται για περιοδικές απαιτήσεις. Δηλαδή, το νέο μέτρο ισχύει για συνεπείς οφειλέτες και αφορά μόνο την περιοδική είσπραξη χρημάτων για την οποία είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Με τη νέα ρύθμιση το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% (από 10%-70%) επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

να αντιστοιχεί στην κάλυψη μιας δόσης της τηρουμένης ρύθμισης και
να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττομένου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Απειλή προστίμων σε επιχειρήσεις που δεν συνδέονται με το myDATA
Δέσμευση θυρίδων και λογαριασμών για ξέπλυμα χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή 
Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview