Το ποιος θα πάρει στα χέρια του το τηλεκοντρόλ, είναι πάντα πηγή μεγάλης εξουσίας -και άρα διαμάχης- σε μια οικογένεια, επειδή αυτός ελέγχει τι θα δει όλη η οικογένεια στην τηλεόραση. Τώρα, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς προβάλλουν νέοι διεκδικητές του τηλεκοντρόλ: οι σκύλοι του σπιτιού!
Η βρετανική εταιρεία ζωοτροφών και άλλων προϊόντων για κατοικίδια Wagg, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δημιούργησε το πρώτο τηλεκοντρόλ που επιτρέπει στους σκύλους να αλλάζουν κανάλια κατά (σκυλίσια) βούληση.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του σκυλο-τηλεκοντρόλ, το νέο προϊόν απευθύνεται κυρίως σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων νιώθουν μεγάλες ενοχές που αφήνουν τον «καλύτερο φίλο» τους μόνο στο σπίτι. Τώρα πια, θα μπορεί να δει τηλεόραση και μάλιστα να επιλέξει πρόγραμμα. Βέβαια, όταν όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι το βράδυ, μπορεί η παρακολούθηση της τηλεόρασης να γίνει κάπως πιο…περίπλοκη.
Το τηλεκοντρόλ καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια και μοιάζει σαν στρωματάκι, πάνω στο οποίο είναι σχεδιασμένα τα «πλήκτρα», ώστε να τα πατάει ο σκύλος – και βέβαια το ένα πλήκτρο έχει σχήμα κόκαλου. Επειδή οι σκύλοι δεν βλέπουν καλά το κόκκινο και το πράσινο, το τηλεκοντρόλ έχει μπλε-κίτρινο χρώμα.
Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένο πλαστικό, ώστε να μην μπορούν να το μασήσουν οι σκύλοι (είναι και αυτό ένα πρόβλημα…). Προς το παρόν, το τηλεκοντρόλ βρίσκεται σε φάση δοκιμών από 20 σκύλους και αναμένεται να βγει στην αγορά το 2017, με τιμή γύρω στις 50 λίρες.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος σκύλος βλέπει πάνω από εννέα ώρες τηλεόραση την εβδομάδα. Εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες σκύλων λένε ότι ο σκύλος τους κάθεται τακτικά στον καναπέ δίπλα τους και βλέπει τηλεόραση.
Τα πιο δημοφιλή (μεταξύ των σκύλων) προγράμματα είναι όσα δείχνουν άλλους σκύλους, ιδίως όταν κάνουν διάφορα «κόλπα». Τώρα, που θα αλλάζουν και κανάλια, σίγουρα οι σκύλοι θα βλέπουν πολύ περισσότερη τηλεόραση.
Το τηλεκοντρόλ για σκύλους εντάσσεται σε μια σειρά διαδραστικών καινοτομιών και εφαρμογών (apps) που έχουν εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε κατοικίδια ζώα, όπως είναι το «έξυπνο» κόκαλο.