Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Έρευνα: Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα; Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Έρευνα: Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα; Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Ανασφάλεια και απογοήτευση είναι τα κύρια συναισθήματα που διακατέχουν την ελληνική κοινωνία σήμερα, σε ποσοστά 28,8% και 28,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική έρευνα από την εταιρεία ερευνών MARC Α.Ε. για λογαριασμό της διαΝΕΟσις. Σε δείγμα τουλάχιστον 2.500 ατόμων και με ερωτήσεις που διενεργήθηκαν πριν και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, διαφαίνεται ότι η στάση και η αισιοδοξία των Ελλήνων έχει αλλάξει μετά από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Απειλές
Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι η μεγαλύτερη απειλή που εντοπίζουν οι Έλληνες για την χώρα είναι το δημογραφικό (σε ποσοστό 32,4%). Χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 23,5% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και έπειτα ακολουθεί (28,4%) η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Συνολικά για ολόκληρο τον πλανήτη, μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων (33,2%) πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις, το 26% θεωρεί ότι είναι οι οικονομικες ανισότητες και το 23,1% ξεχωρίζει την κλιματική αλλαγή και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα στην Ε.Ε.
Με αφορμή την συμπλήρωση 42 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι Έλληνες ερωτήθηκαν και για την στάση τους απέναντι στην συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Συνολικά το 64% των ερωτηθέντων βρίσκει την συμμετοχή της Ελλάδας θετική ή μάλλον θετική, ενώ το 60,1% θωρεί θετική και την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 56,5% αποτιμά θετικά και τον ρόλο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, όμως το 28,3% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με την πλειονότητα όσων το υποστηρίζουν (41,2%) να έχουν ηλικία μεταξύ 25 και 39 ετών.
Διεθνείς προσωπικότητες
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η γνώμη των Ελλήνων για διεθνείς προσωπικότητες, η οποία μετεβλήθη σημαντικά τον Μάρτιο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις της έρευνας της διαΝΕΟσις, τον Δεκέμβριο του 2019 θετική γνώμη για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε το 48% των ερωτηθέντων, ενώ τον Μάρτιο αυτού του έτους, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 65,1%. Αντίθετα, για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από δύο χρόνια θετική άποψη είχε το 41,3% ενώ πλέον μόλις το 18,8%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
KPMG: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις
Κίνηση στους δρόμους: Πόση ώρα από τη ζωή τους χάνουν οι Αθηναίοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview