Ανησυχία προκαλούν στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Λέστερ σχετικά με τον κορωνοϊό. Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που έχουν αναρρώσει επιστρέφουν στο νοσοκομείο σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ ένας στους οκτώ πεθαίνει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό μέσα σε 140 ημέρες.
Παράλληλα, ως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού η έρευνα, που δημοσιεύει η Daily Mail, αναφέρει ότι παρουσιάζονται καρδιακά προβλήματα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λέστερ και του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών ανακάλυψε ότι από τους 47.780 ανθρώπους που πήραν εξιτήριο στο πρώτο πανδημικό κύμα, το 29,4% επέστρεψε στο νοσοκομείο μέσα σε 140 ημέρες ενώ το 12,3% πέθανε.
Οι καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσουν σε αρκετούς ανθρώπους που έχουν αναρρώσει, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του ήπατος και των νεφρών.
Ο συντάκτης της έρευνας Καμλές Κάντι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στην “Telegraph” ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους που έχουν πάρει εξιτήριο μετά την εισαγωγή τους με κορονοϊό: “Οι άνθρωποι φαίνεται πως πηγαίνουν σπίτι, εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, επιστρέφουν στα νοσοκομεία και πεθαίνουν. Βλέπουμε περίπου το 30% να επιστρέφουν, και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό, οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι” σημείωσε ο καθηγητής. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και τα ανησυχητικά στατιστικά βασίζονται σε αρχικά δεδομένα.