Home / Προτεινόμενα / Ένταση στο ΑΠΘ: Συμπλοκές ανάμεσα σε ΜΑΤ και αγνώστους

Ένταση στο ΑΠΘ: Συμπλοκές ανάμεσα σε ΜΑΤ και αγνώστους

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρα πέριξ του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με το thestival, διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του Ιδρύματος, ενώ οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που προλάβαν να μπουν εντός του campus και την πλατεία Χημείου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότους λάμψης.
O κυριότερος όγκος των ατόμων εμποδίστηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και επέστρεψε στο ΕΚΘ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, ομάδα περίπου 100 ατόμων κινήθηκε από την Ροτόντα προς την Παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ με σκοπό να εισέλθει στον χώρο του πανεπιστημίου. Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο ύψος του Σιντριβανιού επενέβησαν.

Αποχώρηση
Νωρίτερα, υπήρχε η πληροφορία για αποχώρηση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από τους δρόμους περιμετρικά του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πρώτες αποχώρησαν οι κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της οδού Εθνικής Αμύνης, ενώ λίγο αργότερα έφυγαν και οι διμοιρίες που είχαν εγκατασταθεί επί της οδού Εγνατίας, στο ύψος της Πρυτανείας και της αίθουσας τελετών.
Το τοπικό ΜΜΕ voria.gr μετέδωσε ότι εντός των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ παρέμεναν φοιτητές, δικηγόροι, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον χώρο του Πανεπιστημίου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά.
Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.
Η πρυτανεία εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο κτήριο διοίκησης παραμένουν περίπου 80 άτομα.
Νωρίτερα αναπτύχθηκαν γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για ενδεχόμενο εκκένωσης της κατάληψης στο κτήριο της Πρυτανείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 5 προσαγωγές.

Το grtimes αναφέρει ότι η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας για τα όσα γίνονται εντός του ΑΠΘ και την κατάληψη που συνεχίζεται για 15η ημέρα, είπε ότι όσοι παρεμποδίζουν την λειτουργία του δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα.
«Οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές κι όχι επαναστατικές ασκήσεις», επισήμανε.
ΚΝΕ
«Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ», ζήτησε νωρίτερα με ανακοίνωση της η ΚΝΕ.
«Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» σημείωσε ενώ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».

Πηγή

About moneyreview