Αύξηση κατά 1% αναμένεται να καταγράψουν το 2022 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, η οποία προειδοποιεί ότι η αύξηση των εκπομπών θα καταστήσει δυσκολότερο για τον πλανήτη να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση από τον Παγκόσμιο Προϋπολογισμό Άνθρακα, η οποία κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27, υποδεικνύει το χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές για μείωση των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη τα επόμενα χρόνια και των ενεργειών τους επί του παρόντος- ενέργειες οι οποίες προκαλούν συνεχή αύξηση των εκπομπών.
Βάσει της έκθεσης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες, οι συνολικές εκπομπές CO2 αναμένεται να φθάσουν τους 41 δισ. τόνους το 2022, με τους 37 δισ. τόνους να προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και 4 δισ. τόνους από τις χρήσεις γης όπως η αποψίλωση των δασών.
Η φετινή αύξηση οφείλεται στην περισσότερη χρήση πετρελαίου στις μεταφορές -ιδιαίτερα στις αερομεταφορές- κι ενώ οι οικονομίες συνέχισαν να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς από τα lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα οι εκπομπές από την καύση άνθρακα αυξήθηκαν επίσης, διότι οι χώρες στράφηκαν στα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, μια κίνηση που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.
Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1,5% στις ΗΠΑ και ενισχύθηκαν κατά 6% στην Ινδία, τη δεύτερη και την τέταρτη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο. Αντιθέτως η παραγωγή CO2 στην Κίνα την πιο ρυπογόνο χώρα παγκοσμίως μειώθηκε κατά 0,9%, καθώς στη χώρα συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ ελαφρώς υποχώρησαν και οι εκπομπές στην Ευρώπη.
«Είναι περίπλοκο», αναφέρει ο επικεφαλής εκ των συγγραφέων της έκθεσης Πιερ Φρίντλινγκσταϊν, επιστήμονας για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ακόμη ότι οι εκπομπές από την Κίνα μειώνονται μακροπρόθεσμα, ας ελπίσουμε ότι η επιστροφή στη χρήση άνθρακα στην Ευρώπη θα είναι προσωρινή».
Η επιτροπή κλιματικής επιστήμης του ΟΗΕ από τη μεριά της προειδοποιεί ότι τα αέρια θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 Κελσίου και να αποφευχθούν οι πιο σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Η πανδημία επέφερε πτώση ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 το 2020, ωστόσο επί του παρόντος βρίσκονται πλέον ελαφρώς υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι εκπομπές τα επόμενα χρόνια καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν έχουν δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη μακροπρόθεσμη αντίδρασή τους στην πανδημία και το φυσικό αέριο της Ρωσίας και αν για παράδειγμα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την καύση άνθρακα ή εναλλακτικά θα στραφούν σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
PwC: Ανάγκη για υπερεντατικοποίηση του ρυθμού μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Βήματα προς τα πίσω: Μεταβολή προς πετρέλαιο και λιγνίτη κάνουν οι κυβερνήσεις
ΙΕΑ: Στα επίπεδα ρεκόρ του 2013 ξανά η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News