Home / Προτεινόμενα / «Άρωμα γυναίκας» στις εισηγμένες και το νέο δόγμα για το ΤΑΙΠΕΔ

«Άρωμα γυναίκας» στις εισηγμένες και το νέο δόγμα για το ΤΑΙΠΕΔ

Κορυφώνεται η αγωνία στο ΤΑΙΠΕΔ για την νέα διοίκηση, η τοποθέτηση της οποίας άρχισε να καθυστερεί επειδή σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός που ήθελε παραμένοντα τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Ριχάρδο Λαμπίρη έχει «εξελιχθεί». Και όταν βγάζεις ένα κομμάτι από το παζλ και βάζεις άλλο, θέλει δουλειά και το υπόλοιπο, έλεγαν χαρακτηριστικά οι επαΐοντες αναφερόμενοι στα μέλη του ΔΣ. Δημητρης Πολίτης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης έχουν πάντως κλειδώσει για τις θέσεις του Διευθύνοντα και του επικεφαλής του PPF (νέα μονάδα για τα έργα του ταμείου ανάκαμψης). Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου έχει λήξει από τις 16 του μήνα και τα ονόματα όλων των υποψηφίων που έχουν εξεταστεί για μέλη βρίσκονται στα γραφεία του επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος να κάνει το υπερταμείο μηχανισμό παραγωγής ανάπτυξης. Οι ανακοινώσεις λοιπόν θα γίνουν όταν το επιλέξει, αναφέρουν οι ιθύνοντες στους ανυπόμονους.

 

Δυο (2) Αναστασίες για το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ: Λίγο πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, που θα κληθεί να εγκρίνει τις αλλαγές του καταστατικού ώστε να ευθυγραμμιστεί ο όμιλος με τις βέλτιστες πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα, μέσω της πρότασης του Δημοσίου να αντικατασταθούν δυο από τα μέλη του ΔΣ με δυο γυναίκες μάνατζερ. Την εν λόγω αλλαγή –που έχει πολύ ισχυρό συμβολισμό- είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης και χθες το απόγευμα αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των δυο νέων κυριών της ενέργειας.

 

Ο λόγος για την κυρία Αναστασία Μακαριγάκη, στέλεχος με εξειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, με προϋπηρεσία –μεταξύ άλλων- στην Τράπεζα Πειραιώς (όπου ήταν μέχρι πρότινος Γενική Διευθύντρια HR), στην PepsiCo και στην Carrefour. Και την κυρία Αναστασία Μαρτσέκη, με προϋπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα (Alpha Bank) και στο εξωτερικό, αλλά και παραστάσεις από τον πετρελαϊκό κλάδο χάρη στην θητεία της στο Treasury της Shell.  «Θα ήθελα να δω το Δημόσιο να διοικείται με τη λογική της μεγιστοποίησης της αξίας που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, αφού οι πολίτες είναι οι πραγματικοί «μέτοχοι» του Ελληνικού Κράτους», δήλωσε πρόσφατα η Αν. Μαρτσέκη σε συνέντευξή της. Και από τη θέση της στο ΔΣ των ΕΛΠΕ θα κληθεί να υπηρετήσει το όραμά της αυτό αφού ένας από τους βασικούς στόχους του στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ –που ξεκινά από τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των μελών του ΔΣ- είναι η παραγωγή υπεραξιών για τους μετόχους του, με το Ελληνικό Δημόσιο να είναι ως γνωστόν ο δεύτερος μεγαλύτερος.

 

Το θέμα με την εκπροσώπηση του «αδύναμου φύλλου» στα διοικητικά συμβούλια δεν είναι καθόλου εύκολο: Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς αναζητούνται μεταξύ 100 και 150 γυναίκες με προϋπηρεσία, σπουδές και χαρακτηριστικά που να καλύπτουν τις απαιτήσεις καταλληλότητας για τοποθέτηση τους ως μέλη διοικητικού συμβουλίου εισηγμένων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την υποχρέωση συμμόρφωσης με το νέο κανονισμό της επιτροπής κεφαλαιαγοράς (από τις 17 Ιουλίου) που προβλέπει ότι το 25% των μελών των ΔΣ πρέπει να είναι γυναίκες.

 

Και βεβαίως υπάρχουν τόσες και ακόμα περισσότερες άξιες και ικανές γυναίκες αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούν να τις βρουν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς πάντως παρακολουθεί ενδελεχώς της Γενική Συνέλευση της γενικής συνέλευσης και όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση θα πίπτει ράβδος. Βαριά. Έως και 3 εκατομμύρια αν δεν γίνουν και οι κατάλληλες τοποθετήσεις στις επιτροπές καταλληλότητας και σις επιτροπές ελέγχου.

 

Μετά τα φωτοβολταϊκά και τα έργα οδοφωτισμού, οι εφαρμογές τηλεματικής και οι συμβάσεις επεξεργασίας νερού ανήκουν στις νέες κατηγορίες projects με υψηλά περιθώρια κέρδους για ορισμένους εκ των εμπλεκομένων στην αγορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πηγή, που σπάνια έχει διαψευστεί, αναφέρει ότι γύρω από τα «πράσινα» αυτά έργα έχει στηθεί ένα πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων εάν όχι εκατομμυρίων ευρώ σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, αλησμόνητη, σε όσους γνωρίζουν, παραμένει η ιστορία της παράδοσης φωτοβολταϊκού σε δήμο της ελληνικής περιφέρειας, το οποίο δεν δούλεψε ποτέ. Ο λόγος; Ο ανάδοχος είχε τοποθετήσει μπαταρίες… αυτοκινήτου στα φωτοβολταϊκά πάνελ. Κλασική περίπτωση βλάβης…

 

Αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακά ακίνητα ρωτάνε πολλοί. Λοιπόν η αύξηση της τιμής πρώτης εκκίνησης του Skiathos Blue Hotel της Ιωνικής Ξενοδοχειακής (της οικογενείας Σουγιουλτζόγλου), που βγαίνει στο σφυρί τους επόμενους μήνες είναι η απάντηση: Το 2019 το ξενοδοχείο δυναμικότητας 159 δωματίων είχε επιδιωχθεί από την Cepal να εκποιηθεί προς περίπου 3 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει αυξηθεί στα 7,6 εκατ. ευρώ. Προς εκποίηση οδηγούνται, χωριστά ωστόσο, και τα 17 bungalows του Skiathos Blue, με τιμή εκκίνησης 840 χιλ. ευρώ.

 

Ας ελπίσουμε πως και το πάρτι της ανάκαμψης θα γίνει και δεν θα το χαλάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια, σιδηρομετάλλευμα πάνω από τα 200 δολάρια και χαλκός πάνω από τα 10.000 δολάρια. Τα στρογγυλά νούμερα «φωνάζουν» ανάκαμψη, καθώς το «ξύπνημα» των μεγάλων οικονομιών από τα lockdowns ξαφνικά εκτινάσσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες. Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg σημειώνει άνοδο 21% από τον Ιανουάριο και το 2021 φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά του από το 2016. Όμως, όταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν τα πάντα -από τον καφέ που πίνουμε το πρωί έως το σπίτι στο οποίο ζούμε- κοστίζουν ακριβότερα, ο πληθωρισμός εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο μετά από χρόνια. Και μαζί του ανεβαίνει και το κόστος του χρήματος.

 

Μεταγραφή από το εξωτερικό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) που ενέταξε στο διοικητικό της συμβούλιο ως μέλος και μη εκτελεστική αντιπρόεδρο, την Isabelle Bébéar, που είναι Διευθύντρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γαλλικής Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας Bpifrance (πρώην CDC Enterprises). Η Isabelle Bébéar έχει εξειδίκευση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης ΜμΕ και επικεφαλής επενδύσεων σε funds και Venture Capital στη Γαλλία και άλλες μεσογειακές χώρες.

 

Για πρώτη φορά από την σύστασή της συνεδρίασε την Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Ναυτιλιακών, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των διαγωνιστικών διαδικασιών και των 10 περιφερειακών λιμένων, εστιάζοντας ωστόσο στους τέσσερις πρώτους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου καθώς και του εμπορικού τμήματος του λιμένα Καβάλας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οριζόντια όλους τους περιφερειακούς λιμένες αλλά υπήρξε στους λιμένες της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Ο Γ. Πλακιωτάκης μίλησε για «εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον». Και βεβαίως ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι ενέργειες για το ναύσταθμο του Βόλου. Οψόμεθα.

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Money Review

Πηγή

About moneyreview