Home / Πολιτική / Άρση ασυλίας Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση αποφάσισε η Βουλή

Άρση ασυλίας Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση αποφάσισε η Βουλή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με πλειοψηφία 184 «υπέρ» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έναντι 109 «κατά» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιάννης Κουρτάκης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η συνεδρίαση που προηγήθηκε, διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα ακραίας πόλωσης, μετατρέποντας σε αρκετές περιπτώσεις την αίθουσα της Ολομέλειας σε ιδιότυπη αρένα. Αλλεπάλληλες εντάσεις, σφοδρότατες αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών, συνέθεσαν ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό.

«Φωτιά» στη συζήτηση έβαλε μία μαντινάδα που αφιέρωσε ο κ. Πολάκης στην κυβερνώσα πλειοψηφία, η οποία εκλήφθηκε ως ακραία απειλή από τη «γαλάζια» πτέρυγα, πυροδοτώντας τη σκληρή απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα,  η οποία εν συνεχεία προκάλεσε τις  έντονες μαζικές διαμαρτυρίες της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού προσωπικά, καθώς και της κυβερνώσας πλειοψηφίας, με πυρά περί «Ορμπανισμού» και διολίσθησης σε λογικές και πρακτικές «απολυταρχικού καθεστώτος».

Της ομιλίας του κ. Πολάκη είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με αφορμή τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «απαραδέκτου» της υπόθεσής του, υπό τον ισχυρισμό ότι η νέα μήνυση αφορά στα ίδια πραγματικά περιστατικά με την προηγούμενη για την οποία η Ολομέλεια είχε αποφανθεί αρνητικά στην άρση ασυλίας του κ. Πολάκη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα είχε εκτοξεύσει κατηγορίες περί «προσωπικής εκδικητικότητας μιντιαρχών την οποία υιοθετεί η ΝΔ», ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος -στο ίδιο μήκος κύματος – κατηγόρησε τη ΝΔ για μετατροπή της Βουλής σε “παρακολούθημα εκδοτικών συμφερόντων”.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με τον Γιάννη Μπούγα (ΝΔ) να επισημαίνει ότι η έγκληση και η δικογραφία αναφέρονται σε διαφορετικά περιστατικά και χρόνο, συνεπώς η διαδικασία ακολουθείτε απολύτως σύννομα.

«Η ΝΔ για τις άρσεις ασυλίας αποφασίζει αποκλειστικά με βάση το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τη νομολογία», αντέτεινε εμφατικά στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας προσχηματικά προσκόμματα. “Η Αριστερά διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες”, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ μετά την ομιλία του κ. Πολάκη υπογράμμισε ότι “η βουλευτική ασυλία δεν είναι άλλοθι για χυδαιολογία, αγένεια και απειλές”.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για την άρση ασυλίας Α. Αδαμοπούλου

Παράλληλα, με 162 ψήφους «υπέρ» έναντι 116 «κατά» και 15 «παρών», αποφάσισε η Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η περίπτωσή της είχε πυροδοτήσει νωρίτερα οξύτατη -τουλάχιστον δίωρη- αντιπαράθεση, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ εναντίον της συμπολίτευσης για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», επιχείρηση «φίμωσης» των βουλευτών και «βιομηχανία διώξεων» για την ελεύθερη έκφραση των απόψεών τους εντός της Βουλής.

Η υπόθεση αφορούσε σε μήνυση συνδικαλιστικού σωματείου της αστυνομίας εναντίον της κ. Αδαμοπούλου για δηλώσεις της από βήματος της Βουλής, περί ύπαρξης αστυνομικών «μπακαλάκηδων», που ενίοτε πετούν μολότοφ για να διαλύσουν μία πορεία.

Η αρχή έγινε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέβαλλε ένσταση επί της διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την κ. Αδαμοπούλου, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα άρσης ασυλίας της προσκρούει στο Σύνταγμα, επειδή το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δεν στοιχειοθετείται, ώστε να μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου που εξαιρεί το συγκεκριμένο αδίκημα από το ακαταδίωκτο των βουλευτών. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι δεν καταφέρθηκε κατά ενός συγκεκριμένου φυσικού προσώπου αλλά προέβη σε πολιτική κρίση.

«Ιδιότυπη δημοκρατική εκτροπή» και προσπάθεια οικοδόμησης «αστυνομικοδικαστικού κράτους» με στόχο την «τρομοκράτηση των βουλευτών» και τη δημιουργία «βιομηχανίας διώξεων» για να περιορίσουν την κριτική τους και να σιωπήσουν, κατήγγειλε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε σε «προδικτατορικό καθεστώς», σημειώνοντας πως: «Δεν διανοήθηκε κανείς τότε σε εκείνο το καθεστώς να εγκαλέσει βουλευτή και να πει ότι είναι συκοφαντική δυσφήμιση. Ουδείς. Από καμία πλευρά τέθηκε τέτοιο θέμα. Σήμερα, 60 χρόνια μετά κάνουμε αυτή την συζήτηση».                                                                                                          

Προσχηματικές αιτιάσεις με στόχο την παρουσίαση των ιδεολογικών τους απόψεων, καταλόγισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας.

«Η συζήτηση δεν γίνεται για το νομικά αβάσιμο και αν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να τοποθετηθεί για τις άρσεις ασυλίας. Γίνεται για να επιτεθεί η αντιπολίτευση για το δήθεν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Μια επινόηση για να επιτεθείτε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην κυβέρνηση. Αστυνομικό κράτος δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ότι η Αριστερά που διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Μπούγας.

Για «διολίσθημα» που ανοίγει κερκόπορτα για μαζικές διώξεις βουλευτών, έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ κατά της παραπομπής βουλευτών στη δικαιοσύνη για απόψεις που εκφράζουν από το βήμα της Βουλής τάχθηκε και ο Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Λάβρος κατά της ΝΔ ήταν και ο Γιάννης Γκιόκας εκ μέρους του ΚΚΕ. «Τον βουλευτή σε γυάλα. Αυτό θέλετε. Να μην εκφέρει γνώμη», σημείωσε, συντασσόμενος με την άποψη ότι αίρονται οι ασυλίες βουλευτών για πράξεις που συνιστούν καθαρά την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα και προειδοποιώντας τη ΝΔ ότι: «ανοίγετε έναν λάκκο και θα πέσετε κι εσείς μέσα».

Τον κίνδυνο μαζικών διώξεων βουλευτών, επειδή εκφράζονται ελεύθερα από το βήμα της Βουλής, επισήμανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας για προληπτική λογοκρισία, ενώ βαρύτατες κατηγορίες εκτόξευσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Η ΝΔ σήμερα μετατρέπεται σε νέα δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Παράθεση σχετικών δηλώσεων άλλων βουλευτών στο παρελθόν από άλλες πολιτικές παρατάξεις, αντέταξε η Αγγελική Αδαμοπούλου, αποδίδοντας την μήνυση εναντίον της σε «πολιτική σκοπιμότητα» με στόχο τη φίμωσή της και υποστηρίζοντας πως:  «Αυτές οι μηνύσεις στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει τίμημα για την ανοιχτή πολιτική έκφραση. Γίνομαι στόχος ως προς το δικαίωμα μου να ασκώ κριτική και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γιατί όταν ρώτησα “γιατί δεν συλλαμβάνετε τους μπαχαλάκηδες” ασκούσα ένα είδος ελέγχου. Άρα είχα υποχρέωση και βάση Συντάγματος να το κάνω».  

Με το γράμμα του νόμου και του Συντάγματος απέκρουσε τα ομαδικά πυρά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, επισημαίνοντας πως οι σχετικές δικογραφίες αποστέλλονται στη Βουλή κατόπιν ελέγχου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως προς τη νομική τους βασιμότητα. «Συνεπώς, δεν ελέγχεται ούτε από την Επιτροπή ούτε από τη Βουλή η βασιμότητα της κατηγορίας. Με βάση, λοιπόν, τα πραγματικά περιστατικά της έγκλισης και της δικογραφίας, συνιστούν, έτσι όπως έρχονται προς κρίση, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης», σημείωσε ο ίδιος. 

Πηγή

About skaigr