Εξήγγειλε μέτρα στήριξης των νησιών
«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε, δίνοντας μια προεκλογική χροιά στην ομιλία του.
«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για «κάποιους ανόητους τεχνοκράτες που ούτε τους αριθμούς δεν λένε σωστά, που επέβαλαν την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει νησί. Ίσως πήγαν διακοπές στη Μύκονο, αλλά δε βρέθηκαν χειμώνα σε ακριτικό νησί» είπε.
Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων τόνισε: «Αποφασίσαμε να δώσουμε μια μικρή ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης».
«Η παρουσία μου σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και βαθύτατα ουσιαστική. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια μας για το μισό της Ελλάδας, το Αιγαίο, και για όλα τα νησιά και να δείξουμε τη στήριξή μας στους νησιώτες που τους θυμόμαστε μόνο τα καλοκαιρία» τόνισε, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο στον Πάνο Καμμένο, περιγράφοντας την πρώτη τους συνάντηση στη Νίσυρο.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων βρίσκεται η επιχειρηματικότητα, η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και ο τουρισμός.
Όπως προανήγγειλε θα ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.
Σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας για την καλύτερη μετακίνηση των νησιωτών. Το πρώτο στάδιο, όπως είπε, είναι η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τον κλάδο της ναυτιλίας.
Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών (πλοία, αεροπλάνα και υδατοδρόμια). «Στο πλαίσιο της επιτροπής θα εξεταστούν και οι αρχές για το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή όσο κοστίζει η μεταφορά στην ενδοχώρα, το ίδιο να ισχύει και για τον νησιώτη που διανύει θάλασσα)».
Για την στήριξη της Παιδείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις αναπληρωτών, εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης στα νησιά. «Δώσαμε αγώνα για να ανοίξουν όλα τα σχολεία σε κάθε νησί με καθηγητές και με βιβλία από την πρώτη μέρα» είπε.
Για την Υγεία ανακοίνωσε ότι έως το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς 107 επικουρικούς, 460 με σύμβαση ορισμένου χρόνου και 50 άτομα διοικητικό προσωπικό. Επίσης οι οπλίτες πτυχιούχοι Ιατρικής θα μπορούν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά άγονα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας.
Ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών μέσων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη, ενώ έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις 100 μόνιμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε κάθε άνυδρο νησί.
Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική ανάπτυξη, έκανε λόγο για την ενεργοποίσηη δύο ειδικών προγραμμάτων για το βόρειο και νότιο Αιγαίο. «Τα πρώτα 50 εκατ., ίσως και περισσότερα αν πάμε καλά στην απορροφητικότητα, θα διατεθούν για δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, λιμενικών έργων, βασικών υποδομών, αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ενίσχυσης νησιωτικής επιχειρηματικότητας» σημείωσε.
Υπογράμμισε το ειδικό καθεστώς που ισχύει για την ένταξη επιχειρήσεων από μικρά νησιά, της παραμεθορίου και των νησιών που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές, ενώ σημείωσε ότι για την προσέλκυση προγραμμάτων θα υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης με έμπειρα στελέχη.
Σειρά δράσεων ανακοινώθηκαν και για την έρευνα με της υποστήριξη υποδομών και την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών.
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν επιδοτούμενα προγράμματα για νέους που θέλουν να μείνουν ή να γυρίσουν στον τόπο τους. Τα προγράμματα θα αφορούν εγκατάσταση και στήριξη επενδύσεων.
Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ