Η Πιονγκγιάνγκ θρηνεί
Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες προς τιμή του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης» που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, παρότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πιο θερμές στα λόγια απ’ ό,τι στην πραγματικότητα
Η Βόρεια Κορέα κήρυξε σήμερα τριήμερο πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, έναν «στενό φίλο» και πιστό σύμμαχο στη μάχη κατά των ΗΠΑ.
Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες προς τιμή του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης» που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, παρότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πιο θερμές στα λόγια απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.
Στο μετρό της Πιονγκγιάνγκ επιβάτες είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια βιτρίνα στην οποία είχε τοποθετηθεί η νεκρολογία του Κάστρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Rodong Sinmun, την επίσημη εφημερίδα του κόμματος.
Το κείμενο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που δείχνει τον γενειοφόρο Φιντέλ Κάστρο με στρατιωτική στολή και υπενθυμίζει την επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη στη Βόρεια Κορέα το 1986, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Κιμ Ιλ-Σουνγκ.
Ο Κουβανός ηγέτης είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας» ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να «πολεμήσει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού».
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του «κομαντάντε», κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο».
Αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα αναχώρησε σήμερα για την Αβάνα.
Τη δεκαετία του 1970 Βόρεια Κορέα και Κούβα ήταν αντίπαλες στο εσωτερικό του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τον Φιντέλ Κάστρο να συντάσσεται με τη Μόσχα, ενώ ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ να διατηρεί ίση απόσταση από την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Εξάλλου όταν συμμετείχε σε μια σύνοδο του Κινήματος το 2003 στη Μαλαισία, ο Κάστρο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, όχι όμως στη Βόρεια Κορέα.
Παρόλα αυτά οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι και η Κούβα ήταν μια από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που αγνοούσε τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ