Καμπανάκι κινδύνου για νέα μέτρα, εκτός των 3,6 δισ. ευρώ που σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, χτυπούν οι Ευρωπαίοι εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση. Σημείο διαφοράς είναι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων με το ΔΝΤ να πιέζει για το 2019 και την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στο 2020.
Μάλιστα και η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 – 2020 και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019.
Τα ξημερώματα κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης, κατά την ελληνική πλευρά, αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες για αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από την Τράπεζα της Ελλάδας μετέδωσαν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πήχης κατεβαίνει στο 1,5% από 2,7% που ήταν η μέχρι τώρα πρόβλεψη.
Μάλιστα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Μαΐου: «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» αναφέρει αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας στους FT.
Στο μεταξύ, την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα, Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.
«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.
Χθες, πρόοδος επετεύχθη στις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Κάναμε καλή πρόοδο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη 1:30 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό επιτελείο επιστρέφει στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία -οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης- συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε και το ΔΝΤ.
Στόχος ήταν η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, προκειμένου να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το πολιτικό κόστος
Ο φόβος του πολιτικού κόστους οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόρριψη της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών πριν από έναν μήνα, υποστηρίζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Οπως αναφέρεται, η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αβάσταχτο πολιτικά για τον Αλ. Τσίπρα, λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και υπό τον φόβο ισχυρών αντιδράσεων από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.