«Όταν ανοίξαμε το 1981, πουλάγαμε μόνο ελαιόλαδο από την Ελλάδα και την Κύπρο», θυμάται η σεφ Λούλα Άστιν.
Και συμπληρώνει: «Ήταν μια εποχή που κανείς στο Μάντσεστερ δεν μπορούσε να ξέρει τι εστί μελιτζάνα, πιπεριά ή χαλούμι.
Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, έχουν αλλάξει πολλά!
Αν μη τι άλλο το ελληνικό-κυπριακό στέκι γαστρονομίας έμαθε στους Άγγλους να ξεχωρίζουν τα κολοκυθάκια από το αγγούρι.
Οι ιδιοκτήτες μετανάστευσαν από την Κύπρο, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Το πρώτο μαγαζί που άνοιξαν στο Μάντσεστερ σέρβιρε, κυρίως, κεμπάπ.
Η πελατεία τους ήταν σχεδόν αποκλειστικά αγγλική, αφού την εποχή εκείνη οι Έλληνες και οι Κύπριοι της πόλης ήταν λίγοι.
Το κεμπαπτζίδικο δεν διέθετε ούτε τουαλέτες. Για καλή του τύχη ακριβώς απέναντι υπήρχε κινηματογράφος. Με αντάλλαγμα τσάμπα φαγητό, οι υπεύθυνοι του σινεμά επέτρεπαν στους πελάτες του «απέναντι» να χρησιμοποιούν τα W.C.
Ήταν το ίδιο μαγαζί όπου η κόρη του ιδιοκτήτη, η Λούλα, θα συναντούσε για πρώτη φορά τον μετέπειτα σύζυγό της, Στιούαρτ. Μαζί, πλέον, αποφάσισαν να μεγαλώσουν τις δουλειές τους.
Σήμερα ο «Κόσμος» προσφέρει στην πελατεία του ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τον κήπο της οικογένειας.
Επίσης, πιλάφι με κουκουνάρι, σπανακόπιτα, όλα σπιτικά και υγιεινά.
Δεν την κατέβαλε -ευτυχώς- ο θάνατος του Στιούαρτ, χάρις και στα τρία παιδιά τους.
Στα ήδη γνωστά πιάτα, έχουν προστεθεί γαρίδες με φέτα ψητή σε λευκό κρασί και σάλτσα ντομάτας.
Και επειδή είμαστε και σε mood Χριστουγέννων, η οικογενειακή συντροφιά κερνάει την εκλεκτή πελατεία της ελληνικούς κουραμπιέδες, με τις καλύτερες ευχές!
Υ.Σ.: Αν δεν έχεις πάει ακόμη κ. Αγουέρο ή κ. Ιμπραΐμοβιτς, εσύ χάνεις…
sport-fm.gr