Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για θετικό αποτελέσμα και ανοιχτά τα μεγάλα ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση συνεδριάζει το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.
Το Euroworking Group θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Τα μεγάλα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα ενεργειακά ενώ η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν αλλάξουν οι στόχοι ή αν δεν υπάρξει κάποια γενναία ρύθμιση του χρέους, κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους έως τις 5 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.
Εργασιακά
Στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Με το ΔΝΤ να ζητά την πλήρη απευλεύθερωση των ομαδικών απολύσεων από τη δική του πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση να εμμένει στις θέσεις της δεν φαίνεται να βρίσκεται κοινός τόπος για συμφωνία στο μείζον αυτό θέμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τις διαφωίοες κυβέρνησης- ΔΝΤ για τα εργασιακά, δήλωσε «είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη» και υποστήριξε ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.
Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ενεργειακά
Τα ενεργειακά και οι δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ αποτελούν ένα από τα θέματα που τορπιλίζουν τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας Ειδικότερα, οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στις δημοπρασίες της ΔΕΗ προς προμηθευτές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, μετά και το νέο γύρο διαπραγμάτευσης, στον οποίο δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Σχετικά με τις εκκρεμότητες και τις διαφορές κυβέρνησης – θεσμών για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπάρχει δυνατότητα προσεγγίσεων.
Οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει το 2017 η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανοίξει η αγορά, με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τροποποίηση του συμφωνημένου πλαισίου διενέργειας των δημοπρασιών ενδεχομένως θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις, ενώ οι όποιες αλλαγές επί των συμφωνημένων θα πρέπει να συζητηθούν στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τα μερίδια της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής.
Πάντως μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.
iefimerida.gr