Λιγότερο αισιόδοξος από τον πρωθυπουργό
Η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων θα καθορίσει την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – «Υπάρχουν διάφορες φωνές στην Ευρώπη και τους άλλους Θεσμούς και η συζήτηση έχει καταλήξει σε κρίσιμο κομβικό σημείο»
Ως τα Χριστούγεννα έθεσε ο κ. Γιώργος Σταθάκης το χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος».
Ο ίδιος δε παραδέχθηκε ότι η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την βραχυπρόθεσμη – μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα καθορίσει και την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών για λύση εως τέλος του έτους επισημαίνοντας ότι το μείζον ζήτημα μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι καθώς υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν διάφορες φωνές στην Ευρώπη και στους άλλους θεσμούς και η συζήτηση είναι σε κρίσιμο και κομβικό σημείο. Δική μας στρατηγική είναι η τήρηση της συμφωνία του eurogroup του Μαϊου και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος επισήμανε ότι ««Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας σε αυτά τα θέματα . Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση χρέους που καλείται να κάνει το ΔΝΤ και με αυτή λαμβάνει αποφάσεις. Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα αλλιώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτά (σ.σ. λήψη μέτρων και ανάλυση ΔΝΤ) δένουν μαζί για να έχουμε σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες φωνές στην Ευρώπη και τους άλλους Θεσμούς και η συζήτηση έχει καταλήξει σε κρίσιμο κομβικό σημείο. Δική μας στρατηγική η τήρηση συμφωνίας και κλείσιμο 2η αξιολόγησης».
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι για ανάπτυξη και πλεονάσματα το χρέος «δεν θα είναι βιώσιμο και χρειάζεται κάτι περισσότερο για να γίνει». Εξήγησε δε ότι το χρέος εως την λήξη του το 2059 έχει «κορυφώσεις» ως προς τις πληρωμές όπως τις περιόδους 2023-24 και 2037-39.
«Εχουμε χρέος με διακυμάνσεις σημαντικές. Η συζήτηση που γίνεται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα εδράζεται σε μια απλή αρχή: αυτό το χρέος πρέπει να έχει σταθερή δομή σε βάθος χρόνου. Να φύγουν αυτές οι κορυφές και να έχουμε χρέος με μικρή διακύμανση . Αυτό θα διασφαλίσει και έναν μακροχρόνιο επενδυτή ότι δεν θα έχουμε στο μέλλον μια κρίση χρέους ή οποιασδήποτε μορφής. Να βρεθούν τρόποι και εργαλεία για σταθερότητα σε βάθος χρόνου» είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι η απόφαση του eurogroup Μαίου προβλέπει « Ένα πακέτο μέτρων για το χρέος με σταδιακή εφαρμογή. Όμως είναι απαραίτητο να πληρείται ο όρος 15% του ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες. Είναι σαφής διατύπωση για το χρέος για πρώτη φορά ώστε εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνά το 15% ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Αυτό με την σειρά του παράγει :
– Το πρώτο εύκολο και άμεσο αφορά αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους για αποπληρωμή EFSF και ESM που αποκτά εύκολη απομείωση των πληρωμών μας μέσω αξιοποίησης της ευνοΪκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια που εχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκότερο επιτόκιο και να προκύψει ελάφρυνση συνολικά της αποπληρωμής.
– Το 2ο αφορά μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση επιτοκίου αποπληρωμής. Το 70% του χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο. Με βάση την ευνοϊκή σημερινή συγκυρία το κλείδωμα του επιτοκίου – όσο χαμηλότερα – θα έχει θετικό αντίκτυπο. Ισως 2% χαμηλότερα στο 10ετές ομόλογο. Επίσης έχει να κάνει με εκκρεμότητες για κέρδη στα δάνεια Αλφα και SNP. Χρησιμοποίηση πόρων προγράμματος ESM για ρύθμιση ορισμένων διαρκειών που συμπίπτουν με τις απότομες διακυμάνσεις και το πιο κεντρικό η αναμόρφωση στην διάρκεια του χρέους
– Μακροχρόνιο στοιχείο γίνεται με την λήξη του προγράμματος το 2018. Με βάση τα προηγούμενα θα αφορούν εργαλεία μακράς επιμήκυνσης ή άλλες τεχνικές. Το 2018 εάν υπάρχει αναγκαιότητα απόκλισης από το 15% θα μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις για την διάρκεια του χρέους”.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η άνοδος του χρέους ξεκίνησε το 1980 και πως το 2008 προκλήθηκε «εκρηκτική άνοδος των νέων δανειακών αναγκών της χώρας».
Αναφορικά με το PSI είπε ότι ήταν «λύση που δόθηκε αργά, με λάθος τρόπο δημιουργώντας προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν έκανε βιώσιμο το χρέος».
Για την τρέχουσα περίοδο και τους παράγοντες που λειτουργούν καταλυτικά για το χρέος είπε «Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από 3 παράγοντες :
– Πληθωρισμός
– Ρυθμός Ανάπτυξης οικονομίας
– Πλεονάσματα»
Για τον πληθωρισμό σημείωσε « Ο ήπιος πληθωρισμός του 2% σε μακροχρόνια βάση προφανώς είναι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την αποπληρωμή του χρέους. Το θετικό είναι ότι τα τελευταία τρίμηνα υπάρχει ελαφρά εως σημαντική άρση του αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει δηλαδή τάση αύξηση επιπέδου πληθωρισμού σε πιο λογικά επίπεδα κοντά στο 1-1,5% και το ίδιο συμβαίνει συνολικά στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε πολιτικές χαλάρωσης. Η βιωσιμότητα ελληνικού χρέους έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή στις παραμέτρους ενός πληθωρισμού που θα προσεγγίζει το 2%». Για την ανάπτυξη πως «με βαση σημερινά δεδομένα μιλάμε για επιστροφή σε μέση ανάπτυξη 2% εντός 2017. Οι υπολογισμοί για την βιωσιμότητα του χρέους εδράζονται σε ΜΟ ανάπτυξης κοντά στο 2,5% και υπο συνθήκες 3%. Τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται ότι θα κινηθούμε στο 2,7-2,8%». Τέλος για τα πλεονάσματα υπογράμμισε «υποθετικά η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνεται με πλεονάσματα κοντά στο 2%».
πηγή : protothema.gr