Home / Διατροφή / Στέβια… made in Karditsa!

Στέβια… made in Karditsa!

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιo για στέβια στην Ευρώπη!
Το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο στέβιας και γλυκαντικών προϊόντων βρίσκεται στην Καρδίτσα και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα μπει σε λειτουργία.

Η μονάδα είναι εγκαταστημένη του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα και έχει την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολογιών).

Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γεώργιος Κουλοσούσας, ανέφερε πως για το τελικό προϊόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρίες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

«Μόλις τρία χρόνια από την ιδρυτική μας συνέλευση, χάρη στο πείσμα των παραγωγών του συνεταιρισμού, καταφέραμε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο» εξηγεί ο κ. Κουλοσούσας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι για τις ανάγκες της μονάδας παραγωγής γλυκοζιτών στέβιας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους Έλληνες παραγωγοί, ελληνικό ερευνητικό δυναμικό, ενώ ακόμη και ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί προϊόν ελληνικής τεχνογνωσίας.


Να σημειωθεί πως η  μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει, επίσης, ελληνική υπογραφή.

Πηγή/ Φωτογραφίες:  ypaithros.gr (Νατάσα Φραγκούλη)

 

About Andreas Chondros