Ξύπνησαν μνήμες της 11ης Μαρτίου 2011 στην Ιαπωνία
Λήξη συναγερμού για μεγαλύτερο τσουνάμι – Για σεισμούς έως και 7 Ρίχτερ τις επόμενες επτά ημέρες προειδοποιούν οι αρχές – Πέντε ελαφρά τραυματίες από την ισχυρή δόνηση
Λήξη συναγερμού έδωσαν οι ιαπωνικές αρχές για τον κίνδυνο τσουνάμι στις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος) μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05:59 τοπική ώρα (22:59 ώρα Ελλάδας).
Προειδοποιήσεις είχαν εκδοθεί για Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και άλλες περιοχές. Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους – γύρω δηλαδή στους 7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ – τις επόμενες επτά ημέρες.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Αμέσως ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ ακολούθησε και μετασεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα δέκα χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ταρακουνήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του επίκεντρου της σεισμικής δόνησης.
Η αρχική ενημέρωση της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας έκανε λόγο για κίνδυνο σεισμμικών κυμάτων ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων κατά τόπους στις βόρειες ακτές της χώρας.
Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπήρχε κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την αρμόδια ιαπωνική υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα.
Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την ύπαρξη πέντε τραυματιών -μεταξύ των οποίων μιας γυναίκας στην πόλη Γιαμπούκι και ενός άντρα στη Φουκουσίμα. Η αστυνομία επίσης επιβεβαίωσε την ύπαρξη πέντε ελαφρά τραυματιών.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της.
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊτσί, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και Φουκουσίμα Νταϊνί. Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε, ενώ η κρατική τηλεόραση NHK, επικαλούμενη την εταιρεία Tepco, μετέδωσε ότι διακόπηκε για μία ώρα και 40 λεπτά η ψύξη στον αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Στις ακτές και των δύο πυρηνικών εργοστασίων καταγράφηκε τσουνάμι ενός μέτρου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Στις 02:52 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι η προειδοποίηση («warning») για τσουνάμι στις νομαρχίες της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή («alert»). Μικρά κύματα, 30-40 εκατοστών, συνέχιζαν να «χτυπούν» τις ακτές.
Ο πίνακας με τα τσουνάμι που καταγράφηκαν επισήμως μετά τη δόνηση των 7,4 Ρίχτερ
Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν άμεση εντολή για εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών στη βορειοανατολική Ιαπωνία από τους κατοίκους τους.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Telegraph, η κυκλοφορία των συρμών στην περιοχή έχει διακοπεί για προληπτικούς λόγους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι υπήρξε μικρή εστία φωτιάς σε εργοστάσιο της πόλης Ιβάκι, 40 μίλια νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία ωστόσο κατασβέστηκε άμεσα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έδωσα εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρέχουν στο κοινό συνεχή και ακριβή ενημέρωση σχετικά με την εκκένωση λόγω τσουνάμι».
Κάτοικοι εκκενώνουν τη νομαρχία Μιγιάγκι
Αυτοκίνητα εγκαταλείπουν την πόλη Ιβάκι
Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια, προκειμένου να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα, για να αποφύγουν τα κύματα που ενδεχομένως θα προκαλέσει το τσουνάμι.
Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.
Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.
«Ξυπνά» ο εφιάλτης της 11ης Μαρτίου 2011
Η σημερινή δόνηση είναι αναπόφευκτο να φέρει στο νου την φρίκη του σεισμού του 2011. Ήταν στις 11 Μαρτίου του έτους εκείνου, που σημειώθηκε σεισμός, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα (81 μίλια) ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας.
Ο σεισμός συνέβη στις 14:46:23 τοπική ώρα (05:46 UTC) και είχε διάρκεια-ρεκόρ πέντε λεπτά. Το εστιακό βάθος βρισκόταν στα 24,4 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας. Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό.
Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκαν άμεσα προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Γκουαχάν, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Παπούα Νέα Γουϊνέα, στο Ναουρού, στη Χαβάη, στις Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν.
Ειδικότερα, στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε έως και τα δέκα μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.
Ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή της Ιαπωνικής Τάφρου, όπου η Πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κάτω από την Οχοτσκική Πλάκα. Οι συνηθισμένοι σεισμοί της περιοχής αυτής έφταναν μέγιστο μέγεθος έως και 8-8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και, έτσι, το μέγεθος αυτού του σεισμού ήταν μια έκπληξη για κάποιους σεισμολόγους.
Ο συγκεκριμένος σεισμός θεωρείται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ υπολογίζει ότι ήταν ο 5ος μεγαλύτερος σεισμός στον πλανήτη, από την εποχή που ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές από σεισμογράφους (και μεταγενέστερα από σεισμόμετρα).
πηγή : protothema.gr