Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ψαλιδιστεί κατά δύο δισ. ευρώ. Το πότε θα γίνει αυτή η περικοπή «παίζεται» αν και σύμφωνα με το “προσχέδιο συμβιβασμού” ο… «κόφτης» θα πέσει το 2019 και θα είναι βαρύς.
Ως προς το ποιοι θα είναι όμως αυτοί που θα πληρώσουν το… μάρμαρο, συγκεκριμένη απάντηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα υπάρξει για αρκετό διάστημα ακόμη.
Αν επιβεβαιωθεί και επίσημα ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα γίνει μέσα από την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, τότε το πρώτο που θα πρέπει να γίνει θα είναι ο υπολογισμός της. Με βάση τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αυτό θα χρειαστεί πάνω από 9 μήνες καθώς ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς προϋποθέτει τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί ακόμη και πριν από πολλές δεκαετίες.
Και τι μπορεί να σημαίνει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Αν δεν συμφωνηθεί κάποιο «δίκτυ προστασίας» οι απώλειες στο ετήσιο εισόδημα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 35%.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, επιφέρει σημαντικές μειώσεις στη σύνταξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Τέσσερις είναι οι βασικότερες:
1. Οι συντάξεις που χορηγούνταν επί σειρά ετών από το πρώην ΤΕΒΕ. Λόγω του ειδικού τρόπου υπολογισμού και μιας προσαύξησης 220 ευρώ που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι (προσαύξηση η οποία δεν υπάρχει πλέον) οι συντάξεις του συγκεκριμένου ταμείου διατηρούνταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η εφαρμογή του νέου νόμου, επέφερε μεγάλες μειώσεις οι οποίες όμως δεν έγιναν αντιληπτές ακόμη καθώς οι μειώσεις αφορούν μόνο στους καινούργιους συνταξιούχους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πάρει σύνταξη βάσει των νέων διατάξεων. Με 15 χρόνια ασφάλισης, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ μπορεί να λαμβάνει σήμερα έως και 1040 ευρώ σύνταξη. Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η σύνταξη μπορεί να πέσει και στα 600 ευρώ. Πρόκειται για τεράστια μείωση η οποία ξεπερνά και το 40%
2. Οι συντάξεις του Δημοσίου. Οι προσωπικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες όπως ισχύει για το πρώην ΤΕΒΕ, σε κάθε περίπτωση όμως οι μειώσεις μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν το 20%.
3. Οι συντάξεις χηρείας. Πλέον οι συντάξεις αντιστοιχούν στο 50% της αρχικής σύνταξης που μεταβιβάζεται στον επιζόντα σύζυγο ενώ με το προηγούμενο καθεστώς ήταν στο 70%. Αν δεν εξαιρεθούν οι συντάξεις χηρείας από τις περικοπές, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγάλες
4. Οι αναπηρικές συντάξεις. Επίσης η αλλαγή του τύπου δημιουργεί μεγάλες προσωπικές διαφορές.
Κατά την προσπάθεια υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς θα προκύψουν και πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες όπως έχει ήδη επισημάνει το theTOC.gr. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, η νέα σύνταξη αποτελεί το άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ) και της αναλογικής η οποία υπολογίζεται με βάση τις μέσες αποδοχές για την περίοδο μετά το 2002 προσαρμοσμένες (μετά και τη σχετική τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Εργασίας) με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Πώς λοιπόν θα γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης ενός ανθρώπου συνταξιοδοτήθηκε πριν από το 2002; Ούτε καν μηχανογραφημένα στοιχεία για τις αποδοχές του δεν υπάρχουν. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς να αποτύχει και τελικώς να οδηγηθούμε στην εφαρμογή ενός ακόμη «μαθηματικού τύπου» βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι νέες περικοπές.
Πηγή: thetoc.gr