Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα
Αφήνουν στις σκιουρίνες όλες τις σκληρές δουλειές, ενώ εκείνοι περνούν τη μέρα τους χαζολογώντας και αράζοντας στον ήλιο
Πιο «κηφήνες» και από τους… κηφήνες φαίνεται πως είναι οι αρσενικοί σκίουροι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έβαλε στο μικροσκόπιο τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου ζωικού είδους.
Η εύρεση τροφής, η «σκοπιά» για την εμφάνιση αρπακτικών και η φροντίδα των μικρών – δηλαδή οι σκληρότερες δουλειές στον βασίλειο των ζώων – βαραίνουν αποκλειστικά τις σκιουρίνες, ενώ τα αρσενικά περνούν τη μέρα τους χαζολογώντας στα λαγούμια τους και ξετρυπώνοντας μονάχα για να… λιαστούν για μερικές ώρες.
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα τοποθέτησαν κολάρα παρακολούθησης σε περίπου 50 αρκτικούς σκίουρους στην Αλάσκα. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, τα θηλυκά περνούν καθημερινά 3-6 ώρες λιγότερες από τα αρσενικά πάνω από το έδαφος, ωστόσο εκμεταλλεύονται παραγωγικά αυτόν τον χρόνο, κάνοντας τις σκληρές δουλειές που απαιτούνται για την επιβίωσή τους.
Έτσι, οι σκιουρίνες φροντίζουν αυτές τις ώρες να βρίσκουν τροφή, να φυλάνε σκοπιά για αρπακτικά και να βελτιώνουν με «επισκευές» τη φωλιά τους. Στο μεταξύ, τα αρσενικά περνάνε αρκετά περισσότερη ώρα πάνω από το έδαφος, ωστόσο η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει ούτε έναν πρακτικό λόγο που συμβαίνει αυτό. «Δεν είναι ξεκάθαρο τι κάνουν τα αρσενικά όταν βγαίνουν από τις φωλιές τους. Φαίνεται πως η παρουσία τους στην επιφάνεια εξυπηρετεί κάποιον κοινωνικό σκοπό ή ότι απλώς απολαμβάνουν αυτό το διάστημα για να τεμπελιάσουν και να λιαστούν», αναφέρει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας.
πηγή : protothema.gr