Νέα ερωτηματικά και ανησυχίες στην Αθήνα
Ενώ ο πρωθυπουργός καλούσε για σαφή απάντηση σε φωνές που εγείρουν ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών, οι Τούρκοι εξέδιδαν νέα ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητούν ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο
Η πρόσκληση-μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μην αμφισβητεί θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες, (όπως της Λωζάνης), ήταν με το κύριο σημείο της παρουσίας του στο Κάιρο, όπου βρέθηκε χθες για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται να βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων, προκαλώντας νέα ερωτηματικά και ανησυχίες στην Αθήνα.
Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις αυστηρές δηλώσεις, οι αρχές της Τουρκίας εξέδιδαν νέα ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητούν ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο. Στην Αθήνα πληθαίνουν έτσι οι εκτιμήσεις και οι φόβοι ότι η τουρκική κυβέρνηση επιζητεί «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο με κάθε τρόπο.
Με τη νέα ΝΟΤΑΜ Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή δυτικά του Καστελορίζου λόγω διεξαγωγής άσκησης SAR από την Ελλάδα το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, ισχυριζόμενοι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υποστηρίζουν ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί η άσκηση ανήκει στην τουρκική περιοχή Έρευνας – Διάσωσης, ως εκ τούτου οι ελληνικές ΕΔ θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές!
Σημειωτέον ότι από το Κάιρο ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει ότι «το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών». Και συνέχισε, χωρίς πάντως να κατονομάσει την Τουρκία: «Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας».
Οι δηλώσεις των τριών ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Όσο για την τριμερή, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.
Υπενθυμίζεται ότι στην Διακήρυξη του Καΐρου, αποτυπώνεται η συμφωνία των τριών ηγετών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, προκειμένου να προωθηθεί μια τριμερής εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και να εργασθούν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου. Όπως σημειώνεται, «με δεδομένη την ρευστή και ασταθή κατάσταση στην περιοχή, οι τρεις χώρες, που μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα, έχουν, για το σκοπό αυτό, συμφωνήσει ως προς τη σημασία της εγγύτερης συνεργασίας και του υψηλού επιπέδου συντονισμού πολιτικών ενεργειών».
Με την Διακήρυξη, οι αρχηγοί συμφώνησαν να εργαστούν για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας. Χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αυτούς τους τομείς και αναγνώρισαν ότι ακόμη πολλά απομένουν να γίνουν για να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στις κοινότητές τους.
Συμφώνησαν επίσης, ότι «οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς εταιρικής σχέσης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και για των σκοπών και αρχών που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για φιλικές σχέσεις, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Επιπλέον, επανεξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, «τονίζοντας το αμοιβαίο όφελος από διάφορους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών» και «επανέλαβαν τη ζωτική σημασία που έχει μια ισχυρή και σταθερή σχέση Αιγύπτου – ΕΕ για την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη».
Η Διακήρυξη αναφέρεται επίσης στους τομείς συνεργασίας και τις κοινές θέσεις των τριών χωρών ως προς τα περιφερειακά ζητήματα.
πηγή : protothema.gr