Ακόμη δεν έχει φύγει καλά- καλά από την εξουσία, αλλά ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζει ήδη την επάνοδό του.
Η παραίτησή του «πάγωσε» μετά από αίτημα του Προέδρου της Ιταλίας. Αλλά ήδη ο Ρέντσι σχεδιάζει την επιστροφή του στη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, που γράφουν ότι επιθυμεί να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και τον Φεβρουάριο, παρά την ταπεινωτική ήττα του στο δημοψήφισμα την Κυριακή.
Ο δρόμος για την επάνοδο στη θέση του πρωθυπουργού, μετά από την επίσημη παραίτησή του τη Δευτέρα- η οποία προσωρινά «πάγωσε» με αίτημα του Σέρτζιο Ματαρέλα μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός- αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ρέντσι, σχολιάζει ο Guardian. Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, προφανώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας πιστεύει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του να μην χάσουν άλλο έδαφος από τις λαϊκιστικές και δεξιές δυνάμεις.
Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ γράφουν για την επιθυμία του Ρέντσι να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ αυτή την αίσθηση επιβεβαίωσε ουσιαστικά με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. «Προβλέπω ότι θα υπάρχει η θέληση να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο», δήλωσε στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Ρέντσι.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι εκλογές τον Φεβρουάριο δεν είναι ρεαλιστικό timing, όμως φαίνεται ότι ο Ρέντσι βλέπει έναν τρόπο να κερδίσει το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά, παρότι το 60% των Ιταλών απέρριψε τις προτάσεις του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
«Είναι ένα στοίχημα. Ποντάρουν ότι το 60% που ψήφισε ενάντια στον Ρέντσι είναι μοιρασμένο ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά», σχολίασε ο Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence, μιλώντας στον Guardian.
Το πλάνο που φαίνεται να προωθεί ο Ρέντσι είναι να παραιτηθεί μόλις περάσει ο προϋπολογισμός και ένας νέος πρωθυπουργός από το κόμμα του, όπως ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, να αναλάβει και να επιβλέψει την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου. Κάτι που θα ακολουθηθεί από νέες εκλογές.
Ενας σημαντικός παράγοντας στους υπολογισμούς του Ρέντσι είναι ότι θέλει να αποφύγει τις σκληρές εσωκομματικές πιέσεις να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα σημαίνουν ότι ο Ρέντσι θα παρακάμψει την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα πάει απευθείας στις προκριματικές, τις οποίες θα πιθανότατα θα κερδίσει γιατί έχει ακόμη τη στήριξη της βάσης, έστω κι αν δεν είναι μαζί του όλα τα ηγετικά στελέχη.
«Αν δεν πάνε σε εκλογές σύντομα υπάρχει ο κίνδυνος το Δημοκρατικό Κόμμα να χάσει περισσότερο έδαφος. Η οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα και μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις για τη διάσωση των τραπεζών», τόνισε ο Πίκολι.
Υπάρχουν όμως και παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει ο Ρέντσι και ενδεχομένως θα περιπλέξουν το σχέδιό του. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο ψήφισε πέρυσι και αποδείχθηκε μη λειτουργικός μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα. Πριν τον αλλάξουν όμως, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να περιμένει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, για το ποια τμήματα του νόμου πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα υπάρξει απόφαση σε αυτό.
Το χειρότερο σενάριο για τον Ρέντσι, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Γκαλιέτι, έναν αναλυτή του Policy Sonar, είναι ο Ιταλός να παραμείνει «στριμωγμένος» ως πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ακόμη υπόλογος απέναντι στους ψηφοφόρους για αρκετά θέματα που μπορεί να προκύψουν, κάτι που θα ζημίωνε τις ελπίδες του να κερδίσει τις μελλοντικές εκλογές.
«Θέλει να γίνουν γρήγορα οι εκλογές, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα. Ισως το νωρίτερο τον Μάιο ή τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο Γκαλιέτι.
Αλλοι εκτιμούν ότι είναι εφικτό να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο.
Πηγή: iefimerida.gr