Στην τελική ευθεία
Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ πλέον στρέφεται ανοικτά και εναντίον του ίδιου του του κόμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ούτε χρειάζεται, ούτε θέλει» την υποστήριξη του «νούμερο ένα» των Ρεπουμπλικανών Πολ Ράιαν και δηλώνοντας… απελευθερωμένος να παλέψει όπως θέλει.
Απτή μεν, έστω και πιο θολή δε, είναι η επίπτωση από το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ που έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Ένας στους πέντε Ρεπουμπλικανούς (το 19%) και συνολικά το 42% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τα σχόλιά του τον καθιστούν ακατάλληλο για την προεδρία.
Ωστόσο, το 61% θεωρεί ότι «πολλοί άνδρες» κάνουν τέτοιου είδους σχόλια σε μεταξύ τους συζητήσεις και το 46% (που στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι η πλειονότητα) θεωρούν ότι είναι «άδικο» να κρίνεται κανείς για συζήτηση που δεν είχε σκοπό να κάνει δημόσια.
Aπό την άλλη, στους ευαγγελιστές -σημαντική δεξαμενή για τους Ρεπουμπλικανούς- ο Τραμπ εμφανίζεται πλέον να έχει προβάδισμα μόνο μίας μονάδας έναντι της Κλίντον. Τον Ιούλιο, το προβάδισμά του βρισκόταν στις 12 μονάδες.
Το βίντεο πάντως δεν φαίνεται ότι επηρεάζει την γνώμη των γυναικών για τον Τραμπ, οι οποίες ήταν και προηγουμένως αρνητικές απέναντί του: Το 29% των γυναικών εμφανίζεται να τον διαλέγει έναντι ενός 44% που διαλέγει την Κλίντον, ποσοστά αμετάβλητα σε σχέση με προηγούμενες συγκρίσιμες δημοσκοπήσεις.
Όσον αφορά το νικητή του δεύτερου ντιμπέιτ, στη δημοσκόπηση το 53% θεωρεί ότι νίκησε η Κλίντον και το 32% ότι νίκησε ο Τραμπ -αποτελέσματα πάντως που κινούνται παράλληλα με την κομματική προτίμηση των ερωτηθέντων.
Αλ Γκορ δίπλα στην Κλίντον: «Κάθε ψήφος μετράει, δείτε εγώ τι έπαθα…»
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον έριξε επίσης στη μάχη και τον Αλ Γκορ, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2000. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν η κινητοποίηση και του τελευταίου ψηφοφόρου.
«Κάθε ψήφος μετράει» είπε συγκέντρωση της Κλίντον στο Μαϊάμι της Φλόριντα, «η ψήφος σας στα αλήθεια, στα αλήθεια, στα αλήθεια μετράει τόνισε, κι εγώ είμαι η απόδειξη».
Ο Γκορ είχε τελικά χάσει στις εκλογές έναντι του Μπους εξαιτίας της διαφοράς ελάχιστων ψήφων στη Φλόριντα. «Θεωρείστε με το πρώτο τεκμήριο για το ότι κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσοι είστε κάτω των 25 μπορεί να μην θυμάστε τις εκλογές του 2000 και το τι έγινε στη Φλόριντα […] αλλά, πιστέψτε με, ήταν στο νήμα» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ