Πολύ ψηλά τα πλεονάσματα
Αθήνα
Με αφορμή τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ σχετικά με το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν ότι ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016, καθώς ήδη με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%.
Συγκεκριμενα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως
«Πρώτον το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%.
»Άρα η σημερινή “έκπληξη” διαφόρων συστημάτων έχει “κοντή” μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.
»Δεύτερον η ενεργοποίηση του “κόφτη” γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές).
»Ο “κόφτης” είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν “προλαβαίνουν” να πέσουν κάτω από το 0,5%!
»Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως “ανησυχούντες”!
»Τρίτον , είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να “φτιάξουν κλίμα”. Δυστυχώς γι’ αυτά στη χώρα θα παραμείνει… εύκρατο!»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ