Με την ονομασία ConvEx-2d
Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με σκοπό να δοκιμάσει και να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενημέρωσης, έγκαιρης ειδοποίησης και απόκρισης σε αιτήματα πληροφοριών
Η Ελλάδα συμμετείχε, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας, με την ονομασία ConvEx-2d, για απόκριση σε πυρηνικό ατύχημα, όπως ανακοίνωσε Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με σκοπό να δοκιμάσει και να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενημέρωσης, έγκαιρης ειδοποίησης και απόκρισης σε αιτήματα πληροφοριών, τη δυνατότητα απόκρισης σε αιτήματα αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον συνολικό συντονισμό όλων των συμμετεχόντων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά από ισχυρό σεισμό στη Ρουμανία, ένας αντιδραστήρας πυρηνικού σταθμού βρέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕΑΕ, ως ο αρμόδιος φορέας για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από πιθανές ραδιολογικές συνέπειες τέτοιων ατυχημάτων, δοκίμασε τα συστήματα επικοινωνίας και εκτίμησε την πορεία του ραδιενεργού νέφους και τις πιθανές ραδιολογικές συνέπειες για τον πληθυσμό της χώρας μας.
Η προσομοίωση αφορούσε, επίσης, στις δράσεις της ΕΕΑΕ για την ενημέρωση του κοινού, καθώς και ειδικών ομάδων που πιθανώς να βρίσκονταν στην περιοχή του ατυχήματος, όπως πληρώματα πλοίων. Παρόμοιες ασκήσεις, που αφορούν στον έλεγχο των επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση ραδιολογικού ή πυρηνικού ατυχήματος, πραγματοποιούνται περιοδικά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ετοιμότητα των κρατών-μελών για ανταπόκριση σε πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ