Το Ταμείο αξιώνει τα μέτρα να νομοθετηθούν άμεσα
«Υπαινιγμός» κυβερνητικού αξιωματούχου για πρόωρες κάλπες, αν οι δανειστές επιμείνουν σε αφορολόγητο 5.000 ευρώ και περικοπές στις συντάξεις – «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τέτοια μέτρα» – Στόχος η συμφωνία έως τα Χριστούγεννα – «Δεν κάνουμε πίσω» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Την εκτίμηση πως ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και καμία άλλη, όμως, μπορεί να συνυπογράψει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που παραμείνει η αξίωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019-2020, εξέφρασε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα να νομοθετηθούν από τώρα. Εναλλακτικά, οι Ευρωπαίοι δανειστές αντιπρότειναν στην κυβέρνηση να περιληφθεί όρος στην «πολιτική συμφωνία» που θα συναφθεί στο Eurogroup τον Δεκέμβριο, για την λήψη πρόσθετων μέτρων, την οποία όμως η κυβέρνηση απέρριψε.
«Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα, που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση «αν μια τέτοια απαίτηση πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις», απάντησε πως «αυτό που το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι δανειστές», εννοώντας πιθανώς πως ενδεχομένως να μην επιμείνουν έως τέλους για περαιτέρω μέτρα.
«Ποιος θα πάρει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ;»
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, «το ΔΝΤ θέλει να ξέρει τα πλεονάσματα και μετά το 2020. Αν το ΔΝΤ επιμένει και ζητάει μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά (από 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει σε 3,5% που λέει το Μνημόνιο), σημαίνει πρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. Αν μπορείτε, βρείτε εσείς κυβέρνηση που θα περάσει τέτοιο πακέτο…».
Προέβλεψε πάντως συμβιβασμό στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «ή σε ένα επόμενο, πριν τα Χριστούγεννα», λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να νομοθετήσει έως και τις αρχές Ιανουαρίου τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν.
Εμφανίστηκε διατεθειμένος πάντως να εξετάσει η κυβέρνηση μια επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2019, αν και πιστεύει ότι και το ΔΝΤ ακόμα θεωρεί άδικο να προβλεφθούν «οριζόντιες» περικοπές και όχι στοχευμένα μέτρα.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι, ενώ «το Μνημόνιο προέβλεπε σταθερά υψηλά πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά, στο Eurogroup το κείμενο μιλούσε για μια δεκαετία ακόμα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε και προτιμήσαμε τον όρο “μεσοπρόθεσμα”. Τώρα, το θέμα είναι “πού θα κάτσει η μπίλια” -ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται για αρκετά χρόνια ή για “μηδέν χρόνια” που λέμε εμείς».
Αναγνώρισε επίσης πως αυτή η διάρκεια διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναγκαία για να μπει το ΔΝΤ, ενώ απέκλεισε να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι νέα σκληρά μέτρα, αν το Ταμείο μείνει εκτός.
Ο ίδιος επέμεινε πάντως ότι έως το 2018 η διαφορά με τους θεσμούς έχει περιοριστεί στα περίπου 200 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα μέχρι το 2018.
Παραδέχτηκε, δε, ότι «δεν έχουμε πάντως και πολλούς συμμάχους», προκειμένου να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από 3,5% την περίοδο 2019-2020.
«Σύμμαχος» ο Μοσκοβισί στα εργασιακά
Για τις ανατροπές στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε ανυποχώρητος. «Αν ήταν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα είχαμε κλείσει εδώ και δυο εβδομάδες» υποστήριξε, επικαλούμενος και την στήριξη της Κομισιόν και τις διαβεβαιώσεις των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιέρ Μοσκοβισί.«Εμείς δεν κάνουμε πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της, τώρα πρέπει να το κάνουν και οι άλλες πλευρές
Νωρίτερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και οι άλλες πλευρές έχουν χρέος να κάνουν κάτι για το χρέος και για όσα έχουν δεσμευτεί».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης: «Νομίζω πως ισχύει αυτό που έχω πει και παλαιότερα, ότι οι περισσότεροι παίκτες αυτήν την στιγμή θέλουν λύση, παρά εμπλοκή».
πηγή : protothema.gr