Επιθέσεων συνέχεια
Σε αυτό το δείπνο ωστόσο, η παράδοση δεν τηρήθηκε: Η Κλίντον αλλά και ο Τραμπ προχώρησαν σε αιχμηρές επιθέσεις, με τους παριστάμενους να γιουχάρουν ειδικά τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Το βράδυ Πέμπτης (πρωί Παρασκευής, ώρα Αθήνας) η υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι συναντήθηκαν στο φιλανθρωπικό δείπνο που δίνεται σε μνήμη του Αλ Σμιθ, κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και πρώτου καθολικού που είχε βάλει υποψήφιος πρόεδρος.
Σκοπός του δείπνου είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά (αυτή τη φορά, συγκεντρώθηκαν περίπου έξι εκατ. δολάρια) αλλά η χρονική στιγμή που κάθε φορά διοργανώνεται προσφέρει και μία ευκαιρία να συναντηθούν οι εκάστοτε προεδρικοί υποψήφιοι, να μιλήσουν κάνοντας αστεία -κυρίως, αυτοσαρκαστικά- σε ένα διάλειμμα «εκτόνωσης» από το κλίμα του αγώνα.
Ο Τραμπ, που μίλησε πρώτος, δεν στάθηκε ιδιαίτερα στην παράδοση αυτοσαρκασμού και αντ’ αυτού έβαλε στο στόχαστρο την ανθυποψήφιά του. Έκανε στην αρχή μία προσπάθεια αυτοϋπονόμευσης, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ μετριόφρων, πολλοί λένε μάλιστα πως η μετριοφροσύνη μου είναι το μεγαλύτερό μου προσόν, και είναι αλήθεια, είναι μεγαλύτερο προσόν ακόμη κι από το ταμπεραμέντο μου».
Γρήγορα όμως προχώρησε σε άλλου είδους αναφορές. «Η Κλίντον μού είπε ότι αν νικήσει θα με κάνει πρέσβη κάπου, και μπορώ να διαλέξω μεταξύ Ιράκ ή Αφγανιστάν» ή συνέχισε διαμαρτυρόμενος ξανά για την «προκατάληψη» των ΜΜΕ απέναντί του. «Η Μισέλ Ομπάμα βγάζει ένα λόγο, κι όλοι την λατρεύουν, η Μελάνια βγάζει τον ίδιο λόγο και όλοι πέφτουν πάνω της» είπε -πολλοί είχαν σταθεί στο ότι ο λόγος που είχε βγάλει η Μελάνια Τραμπ ήταν γεμάτος αντιγραφές από άλλες ομιλίες (κάτι με το οποίο, προς αναγνώρισή του, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε με την αναφορά του).
Η κατάσταση οξύνθηκε κάπως όταν ο Τραμπ είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Κλίντον μιλά σε διευθυντές επιχειρήσεων χωρίς να πάρει λεφτά». «Είναι τόσο διεφθαρμένη που την είχαν πετάξει έξω μέχρι κι από την επιτροπή του Γουότεργκεϊτ» συνέχισε (επανερχόμενος σε μία φήμη που θεωρείται ανυπόστατη), για να προκαλέσει γιουχαΐσματα από το καλοντυμένο κοινό με τη λέξη «διεφθαρμένη».
Το κοινό αντέδρασε κι όταν ο Τραμπ είπε πως η Χίλαρι «βρίσκεται εδώ παριστάνοντας πως δεν μισεί τους Καθολικούς», έμμεση αναφορά σε έγγραφα της εκστρατείας της που είχαν διαρρεύσει από τα Wikileaks.
«Κι όμως, αποδείξαμε μετά τα ντιμπέιτ ότι μπορούμε να συμπεριφερθούμε πολιτισμένα» είπε ο Τραμπ. «Πριν από λίγο, όταν η Χίλαρι έπεσε πάνω μου, μου είπε “με συγχωρείς” (pardon me)» συνέχισε, λέγοντας πως της απάντησε: «Ας το συζητήσουμε αυτό αφού αναλάβω το Λευκό Οίκο» -κάνοντας το «pardon me» προεδρική χάρη, έχοντας πει πως αν γινόταν πρόεδρος η Κλίντον θα έμπαινε φυλακή.
Η Κλίντον εμφανίστηκε πιο έτοιμη για αυτοσαρκασμό, αλλά δεν κρατήθηκε ούτε εκείνη από επιθέσεις στον Τραμπ. Είπε στην αρχή πως «κανονικά, ξέρετε ότι πολλοί λένε πως για να βγάλω αυτή την ομιλία χρεώνω πολλά λεφτά».
Χαρακτήρισε ωστόσο «περίεργο που μπορώ να ανέβω στο βήμα μετά τον Ντόναλντ, δεν υπολόγιζα πως συμφωνεί με ομαλή μετάβαση» -αναφορά στην άρνησή του να δεσμευτεί για αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο Τραμπ, είπε, είναι «υγιέστερος όλων». «Είναι υγιής σαν άλογο, και εννοώ το άλογο που καβαλά ο Πούτιν» συνέχισε, συνδυάζοντας τις φήμες για την υγεία της με την κατηγορία που εξαπολύει εναντίον του Τραμπ πως είναι η «προτίμηση» του ρώσου προέδρου σε αυτές τις εκλογές.
Αστειεύτηκε δε απευθυνόμενη στον καθολικό αρχιεπίσκοπο πως «καταλαβαίνω από αυτά που είπατε πως δεν θα με κάνατε αγία, αλλά το ότι πέρασα τρία ντιμπέιτ με τον Τραμπ πρέπει τουλάχιστον να μου δίνει κάποιους πόντους».
Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Άλφρεντ Σμιθ ο τέταρτος, εξέφρασε πολλούς λέγοντας στη δική του ομιλία: «Αυτή ήταν μία εκστρατεία που θα μπει στα βιβλία Ιστορίας. Θα μπει επίσης στα βιβλία Ψυχιατρικής».
Newsroom ΔΟΛ