Η επιστημονική κοινότητα «κρατάει την ανάσα» της
Το ρομπότ αποσυνδέθηκε την Κυριακή από το μητρικό του σκάφος – Στόχος του να συλλέξει στοχεία προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο κατά πόσο το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη προέρχεται από βιολογική πηγή
Όλα είναι έτοιμα για την πιο φιλόδοξη αποστολή της Ευρώπης στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το μικρό ευρωπαϊκό ρομπότ “Shiaparelli” επιχειρεί να προσεδαφιστεί σήμερα (Τετάρτη) στον πλανήτη Άρη με την επιστημονική κοινότητα να κρατάει την ανάσα της.
Το ρομπότ αποσυνδέθηκε την Κυριακή από το μητρικό του σκάφος και, αν τελικά η προσγείωσή του στεφθεί με επιτυχία, θα σκορπίσει χαμόγελα στους επιστήμονες ενώ το ίδιο θα ξεκινά το δύσκολο έργο του: να καταγράψει σπάνια αέρια και να δώσει απαντήσεις στο κατά πόσο το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη προέρχεται από βιολογική πηγή.
Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιχειρεί προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη. Πριν από 13 χρόνια, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος “Mars Express” είχε μεταφέρει και απελευθερώσει μέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη το μικρό όχημα προσεδάφισης “Beagle 2”, βρετανικής κατασκευής, το οποίο απλά εξαφανίστηκε και δεν έδωσε ποτέ σημεία ζωής. Ωστόσο , πέρυσι έγινε γνωστό ότι προσεδαφίστηκε επιτυχώς.
Εκτός από τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και τη σημερινή Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα προσεδαφίσει κάποια συσκευή στον πλανήτη ‘Αρη, η οποία να καταφέρει να λειτουργήσει τουλάχιστον.
Αποστολή ExoMars
Tο “Shiaparelli” είναι το πρώτο στάδιο της “ExoMars”, της ευρω-ρωσικής αποστολής που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με στόχο την διερεύνηση στοιχείων για την ύπαρξη μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ο ρόλος του ευρω- ρωσικού διαστημικού σκάφους TGO
Το ευρωρωσικό διαστημικό σκάφος TGO είναι έτοιμο να εισέλθει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Το σκάφος αυτό είναι επιφορτισμένο με την ανίχνευση της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη αερίων όπως το μεθάνιο που θα αποτελούσε ένδειξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη. Αυτή η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018. Θα ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή στο τέλος του 2017, μετά από ένα χρόνο πολύπλοκων ελιγμών. Θα δοκιμάσει ένα εύρος τεχνολογιών για να ενεργοποιήσει μία ελεγχόμενη κάθοδο και προσγείωση στον πλανήτη Άρη, στο πλαίσιο προετοιμασίας για επόμενες αποστολές , περιλαμβάνοντας μία ασπίδα θερμότητας, ένα αλεξίπτωτο, ένα σύστημα προώθησης κι ένα σύστημα σύγκρουσης.
Ο ρόλος του ρομπότ Schiaparelli
Η προσεδάφιση του ρομπότ Schiaparelli στον πλανήτη Άρη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρξουν επιπλοκές όπως για παράδειγμα μία καταιγίδα σκόνης στον Άρη, που είναι συχνό φαινόμενο αυτήν την εποχή.Το όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, που ίσως δώσουν την ένδειξη για το πως ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης. Όμως η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημέρες, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
πηγή : protothema.gr